Palo Alto New Residence

In Construction.

Conceived of as a C-shaped house with a small private courtyard and a large private rear yard, this new house maximizes the floor area available to build on this smaller Palo Alto lot. An Accessory Dwelling Unit (ADU) integrated into the main structure gave a floor area bonus. For now it will be used for visiting relatives. One challenge of this design was keeping a low profile and proportional design while still meeting the REMA flood plain requirement that the finished floor start about 3′ above grade.

The new house has four bedrooms (including the attached ADU), a separate family room with a window seat, a music room, a prayer room, and a large living space that opens to the private small courtyard as well as a large covered patio at the rear. Mature trees around the perimeter of the lot were preserved, and new ones planted, for private indoor-outdoor living.

KA Project Team: John Klopf, Angela Todorova, and Lucie Danigo

Structural Engineer: ZFA

Landscape Architect: Outer space Landscape Architects

Contractor: Coast to Coast Development

Renderings: ©2022 Klopf Architecture

Expected Completion Year: 2022